Lájkolj minket!

Érdekesség Blog

Érdekességek az Internet szinte végtelen tárházából: vicces, sokkoló, megdöbbentő, érdekes, figyelemfelkeltő, autós, elgondolkodtató, leleményes, abszurd, idióta, tudományos anyagok kifogyhatatlan tárháza: videók, képek, bemutatók, írások, viccek, linkek, egyebek.

Ezekért érdekes

Érdekes Feedek

Felhőkarcolóból erdő Sri Lankán

2014.02.23. 14:19 | kép luxus környezetvédelem épület növény lenyűgöző

2015. végére készül el Sri Lankán az az épület, ami gyökeresen változtathatja meg a felhőkarcolókról alkotott véleményünket. Az alapötlet lényege, hogy tulajdonképpen egy függőkertet hoznak létre, egy olyan épületet, amelynek a szintjeinek teraszain olyan zöld és buja növényzet kap helyet, mintha egy erdőben lennénk.

01.jpg

Az elképzelés nem teljesen újkeletű dolog, Milánóban és Sydney-ben is épültek már hasonló házak, viszont a Sri Lanka fővárosától körülbelül 10 km-re fekvő Clearpoint Residencies lesz mind közül a legmagasabb és legzöldebb öko-lakótelep. A 186 méter magas, vagyis 46 emeletes épület minden szintjén egy mini-erdőt találunk, fákkal, virágokkal és további növényekkel.

02.jpg

Joggal adódhat a kérdés, hogy a függőleges erdő ötlete miért olyan jó, hogy ekkora energiát fektessenek az építésébe. Nos, az egyértelmű természetközeliség mellett számtalan előnnyel rendelkezik. Alapvetően a növények miatt sokkal tisztább lesz a levegő a lakásokban, mivel elnyelik a szén-dioxidot. A lombkoronák csökkentik a zajszintet is, meglepően nagy mértékben, valamint árnyékot is adnak, így sokkal kellemesebb, hűvösebb idő lesz az otthonokban - ami azért az Egyenlítő környékén nem kis pozitívum.

03.jpg

Egy ilyen háztól, ami szó szoros értelmében zöld, szinte elvárás, hogy elvontabb értelemben is zöld legyen. Ennek értelmében a növények locsolását nagyrészt csapadékvízből, kisebb részt pedig a lakók elhasznált vizéből fedezik, például a tusoláskor elhasznált vízből. Ráadásul ez olyan hatalmas vízmennyiség, hogy még a WC-k leöblítésére is marad belőle, így majdnem feleannyi vizet fogyaszt, mint egy átlagos, ugyanekkora lakótelep.

Természetesen a villamos energia is megújuló forrásból származik: a tető tele van napkollektorokkal, amik a közvilágítás (például lépcsőházak, folyosók), a liftek és a locsolórendszer működéséért felelnek. Sőt, még így is marad egy kis felesleg, amit pedig eladnak a város többi épületének.

04.jpg

A majdnem 50 emeleten elterülő erdők között 164 luxuslakás foglal majd helyet, és a szállodákban megismert szisztéma itt is érvényesül: minél magasabbra megyünk, annál mélyebb a tulaj zsebe. Legalul kétszobás apartmanok, legfelül pedig öt hálószobás penthouse-ok lesznek, az átlagos alapterület egyébként 210 négyzetméter körül alakul. A lakók mindegyike természetesen ingyen használhatja az alsó szinteken található feszített víztükrű medencét, és a közös parkokat is. Árak még egyelőre nem ismertek, de megnyugodhatunk, hogy nekünk soha nem lesz pénzünk még a legkisebb hajlékra sem.

05.jpg

További képek a hajtás után!

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.


süti beállítások módosítása